ES BARRANC D'ALGENDAR


El barranc d'Algendar és l'accident més important de l'altiplanície miocènica del sud de Menorca, de gran bellesa natural i paisatgística.
Aquest barranc forma el límit entre els termes de municipals de Ferreries i Ciutadella.
Es pot visitar des de Ferreries, enfilant la carretera general i prenent la segona desviació per l'esquerra, que s'endinsa a un camí veïnal permetent el pas dels vehicles fins a la mateixa boca del barranc. L'excursió es continua després a peu.
L'abundància d'aigua i l'especial configuració orogràfica, a resguard dels forts vents de tramontana fan els terrenys dels barranc molt aptes per al cultiu de les hortalisses.
Són famoses les seves taronges. La riquesa de la fauna i la flora d'Algendar han configurat el territori com una reserva natural de gran valor ecològic i han sensibilitzat la població sobre la necessitat d'evitar projectes d'urbanització que acabarien amb l'hàbitat natural d'algunes de les espècies protegides d'animals que viuen entre les seves roques i afilats penyassegats.
Travessant el barranc s'arriba fins a la platja de Cala Galdana, encara que la deixadesa gradual de l'activitat agrícola ha provocat la intransibilitat del darrer tram del camí. Un rierol d'aigua fresca travessa la fondalada i recull les aigües pluvials de les vessants fins arribar a desembocar en el riu de la cala.
La literatura popular ha creat nombroses llegendes i mites. "Sa nuvia d'Algendar" és sens dubte la més coneguda. Narra les peripècies d'una jove pagesa que una nit de lluna plena és raptada per un moro que s'havia enamorat d'ella i se l'enduu captiva a terres de la moreria.
Diu la tradició popular que en aquests bells paratges existiren els jardins d'Almogàver de Santa Àgueda en una època anterior a 1287, en temps de la dominació musulmana.


I.E.S. de Ferreries

Copyright © 1997 I.E.S. de Ferreries